Формирана радна група за оснивање кластера грађевинаца расинског округа, у оквиру проширене седнице одбора за грађевину, РПК Крушевац, 06.11.2015. Г.

У Регионалној привредној комори Крушевац, 06.11.2015. године, одржана је проширена седница Одбора за грађевину РПК Крушевац на којој се разматрала иницијатива за формирање кластера грађевинаца.

Седници су, уз представнике заинтересованих предузећа, присуствовали и председник РПК Крушевац – Предраг Вукићевић, заменица градоначелника Крушевца – Јасмина Палуровић, градски урбаниста – Радмило Николић, начелник Одељења за урбанизам – Ивана Пајић, помоћник директора Дирекције за урбанизам – Александар Цветковић, директор Агенције за регионални развој (АРРО) – Владан Николић, директор Политехничке школе – Надежда Миловановић, и директор Службе за катастар непокретности Крушевац – Петар Трајковски.

Састанак је отворио Предраг Вукићевић, председник РПК Крушевац, који је истакао да су Регионална привредна комора Крушевац и Агенција за регионални развој Расинског округа већ формирали кластер металаца и да је сада намера да се направи и кластер грађевинаца. Постоји потреба за формирањем таквог кластера и за удруживањем грађевинаца, јер се већ отварају могућности за деловање кластера, на пример, у Липецком региону у Русији је исказана потреба за нашим грађевинцима, те да о томе свакако треба разговарати.

Заменица градоначелника Крушевца – Јасмина Палуровић, пожелела је успешан рад присутнима, и подржала иницијативу, напоменувши да ће кластер омогућити лакши приступ разним фондовима и институцијама.

Директор АРРО – Владан Николић, одржао је краћу презентацију о кластерима, организацији, потенцијалима и предностима које доноси овакво удруживање.

Градски урбаниста – Радмило Николић, рекао је да би једна од могућих активности била да се направи сајам понуде кластера.

Предраг Вукићевић, председник РПК Крушевац, напоменуо је да ће се у Крушевцу организовати Сајам предузетништва и мале привреде, да ће се у новембру одржати привредни форум са Липецком области, као и да предстоји учешће на Сајму у Албанији, на коме ће РПК Крушевац бити заступник коморског система Србије, те да све то даје могућност представљања грађевинског сектора.

Напоменуто је да ће кластер бити добро решење за наступ на иностраном тржишту, да ће Политехничка школа пружити подршку кластеру, да треба анимирати и више предузећа за учешће у кластеру.

После дискусије, изабрана је радна група која ће наставити активности на формирању кластера, а за председницу радне групе изабрана је Надежда Миловановић, директор Политехничке школе „Милутин Миланковић“.

1

Напусти и одговори

Можете користитиi HTML тагове и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>