Политехничка школа „Милутин Миланковић“ у подручју рада ТЕКСТИЛСТВО  И  КОЖАРСТВО школује следеће образовне профиле:

  1. МОДЕЛАР ОДЕЋЕ – IV степен
  2. МОДНИ КРОЈАЧ – III степен

На самом почетку лепе мисли о моди:

„Немојте да дозволите да вас мода и трендови обликују, контролишу. Ви сте ти који одећи дајете оригиналност, зато откријте ко сте, и шта желите да ваша одећа говори о вама“

Ђани Версаће

„Ја не дизајнирам одећу, ја дизајнирам снове“

Ралф Лорен

Креирање текстила и одеће једна је од најстаријих  вештина којом је човек  изражавао своја естетска схватања. Функција тканине се није много мењала током векова, али се усавршавала технологија израде.  Данашњи стручни профил из области текстилства и кожарства у нашој школи  има своје корене у Крушевачким стручним и занатским школама које су настале и радиле крајем 19. и почетком  20. века. Настављамо  традицију…

Већ традиционално уписујемо два до три одељења различитог степена у нашем подручју рада, где се ученици кроз стручне предмете уводе у свет настанка тканине, одеће, моде и одевања.

Теоријска настава и практичне вежбе из стручних предмета се организују у учионицама, рачунарским кабинетима и специјализованим кабинетима. У њима се остварује настава у групном и индивидуалном раду.

ОД ИДЕЈЕ – ДО РЕАЛИЗАЦИЈЕ

Наши ученици могу да изразе своје идеје, стичу знања и развијају таленат и естетске критеријуме на часовима из области уметности и дизајна.

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИ КАБИНЕТИ

Баве се текстилним тканинама и плетенинама, испитивањем текстила. Према задатим скицама модела конструишу, моделују и комплетирају шаблоне. У специјализованим кабинетима за практичну наставу кроје текстилне материјале за одређене одевне предмете и све што је искројено се претвара у реалност. Ученици на индустријским машинама сашију најразличитије одевне предмете и модне детаље.

МОДНЕ РЕВИЈЕ

У оквиру наше школе и града организујемо изложбе и модне ревије где ученици презентују своју маштовитост, креативност, знање, а уједно су и манекени. Вођени проф. Љиљаном Анђелковић, модним дизајнером, одржавају се модне ревије у школи, у граду, као и учешће на Видовданским свечаностима у оквиру ЕКО дана где се израђују хаљине од најразличитијих материјала под покровитељством Градске управе. Школа активно сарађује са установама у култури–Народни музеј, Крушевачко позориште, Културни центар и локални медији.

САРАДЊА СА ПРИВРЕДОМ

У граду Крушевцу постоји велики број већих и мањих приватних предузећа који се баве текстилном производњом и услужним делатностима. Школа остварује обострано корисну сарадњу са приватним предузећима у оквиру којих наши ученици реализују блок и практичну наставу, а по завршетку школовања се и запошљавају.

СТРУЧНЕ ЕКСКУРЗИЈЕ

Наши ученици у оквиру стручне екскурзије обилазе домаће реномиране модне куће и текстилна предузећа широм земље.

МОГУЋНОСТ ДАЉЕГ ШКОЛОВАЊА И ЗАПОШЉАВАЊА

Већина наших ђака наставља школовање на сродним факултетима и вишим школама, другим факултетима, неки се запошљавају, али оно што је најважније имају занат у рукама који никада неће изумрети.

Добро дошли у Политехничку школу „Милутин Миланковоћ“.